Direct contact? Bel: 036 - 536 74 44

Home > Blog > Peuters zelden bij tandarts

Peuters zelden bij tandarts

Peuters zelden bij tandarts

Gebit ID past de ‘Gewoon Gaaf’ methode succesvol toe

Vrijdag jl. verscheen in het AD het artikel “Peuters zelden bij tandarts”. Hierin werd o.a. verteld dat uit recent onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat meer dan de helft van de kinderen in Nederland tussen de 2 en 4 jaar niet naar de tandarts gaat.

Veel ouders in Nederland weten volgens de resultaten van dit onderzoek het belang van goed poetsen en het beperken van het aantal eet- en drinkmomenten niet.

Ook zouden ouders onterecht denken dat de mondzorg bij peuters minder belangrijk is, omdat het melkgebit toch wisselt.

Uit het AD

"Ruim 60 procent van de peuters gaat niet naar de tandarts. Deskundigen vinden dat een groot probleem: op 5-jarige leeftijd heeft 41 procent al één of meer gaatjes.

Van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar gaat 37 procent op controle bij de tandarts, blijkt uit een analyse van Zilveren Kruis onder hun verzekerden. Vanaf 4 jaar stijgt het percentage flink naar 80 procent, maar dan is het kwaad vaak al geschied, stelt de  Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK). 

In het gunstige geval gaat het om een klein gaatje dat gestopt kan worden met de juiste poets- en voedingsadviezen. Maar tandartsen zien ook peuters bij wie tanden getrokken moeten worden of wortelkanaalbehandelingen en kronen nodig zijn. Ook verzekeraars Menzis en CZ herkennen dat heel jonge kinderen nauwelijks naar de tandarts gaan."

Bron: AD.nl

Lees verder op AD.nl

De Gewoon Gaaf methode

Gebit ID was gelukkig al op de hoogte van bovengenoemde informatie. Vanaf 2016 passen wij de succesvolle methode ” Gewoon Gaaf”, dat ontwikkeld is door het Ivoren Kruis, toe in onze praktijk.

Hierbij vragen we ouders naar de praktijk te komen met hun kind, vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het voorkomen van de gaatjes vooral effectief is wanneer het kind vanaf de doorbraak van de eerste tand voor controle gaat naar de tandarts.