Direct contact? Bel: 036 - 536 74 44

Home > Blog > Senioren Tandarts Almere

Senioren Tandarts Almere

Senioren Tandarts Almere

Senioren hebben in principe dezelfde gebitsverzorging nodig als de jong volwassenen. Er zijn echter bepaalde typische problemen die zich bij senioren voordoen. Deze kunnen zijn;

 • Moeite hebben met het vasthouden van de tandenborstel
 • Tandvlees- en kaakbotziekte hebben
 • Ontstaan van caries (tandbederf) in blootliggende wortels
 • Vervangen van verloren gegane tanden/ kiezen
 • Verzorging van de uitneembare prothese

Hulp voor Senioren

Ouderenverzorgers kunnen degenen waar zij voor zorgen eraan herinneren om het gebit te flossen/stokeren, poetsen & om de prothese schoon te houden. In sommige gevallen is het nodig dat de ouderenverzorger de zorg zelf uitvoert. Met name mensen die problemen hebben met de motoriek van de handen of dementie ervaren zullen deze extra hulp nodig hebben.

Protheses

Protheses zijn “valse” tanden. Deze kunnen alle tanden in de mond vervangen (volledige prothese) of een gedeelte ervan (partiële prothese). Om een prothese te maken neemt de tandarts afdrukken van het gebit & worden bepaalde afmetingen van de mond opgenomen. De prothese moet evenals het gebit elke dag schoon gepoetst worden. Dit om plaque te verwijderen en tandsteen vorming op de prothese tegen te gaan.

Het is belangrijk om goed te blijven zorgen voor het tandvlees, ook als men een (gedeeltelijke) prothese heeft. Het tandvlees, de tong en het verhemelte kunnen het best elke dag met een zachte tandenborstel worden gepoetst, voordat de prothese in wordt gedaan. Bij een  gedeeltelijke prothese is elk half jaar een controle bezoek bij de tandarts nodig en bij het hebben van (alleen) een volledige protheses is 1x per jaar een controle noodzakelijk.

Verzorging Prothese

Sta boven een gevouwen handdoek of een kom met water wanneer de prothese uit wordt gedaan door u zelf of een ouderen verzorger. Mocht de prothese onverhoopt vallen, dan zal het op deze manier niet kapot gaan. Maak de prothese elke dag schoon met een speciale protheseborstel. Hierdoor blijft de prothese er stralend uitzien & blijft de mond gezond. Maak de protheseborstel nat en gebruik een milde handzeep of mild afwasmiddel om de prothese schoon te borstelen. Gebruik geen tandpasta om de prothese schoon te borstelen. Tandpasta veroorzaakt krassen in de prothese, waarin bacteriën zich gaan nestelen. Gebruik geen huishoudmiddelen of bleek om de prothese schoon te maken.

Doe de prothese uit tijdens het slapen ’s avonds. Hierdoor zal het kaakbot minder snel slinken en zo blijft de pasvorm van de prothese langer goed.

Vervang de prothese elke 5 jaar. Dagelijks gebruik van de prothese zorgt voor slijtage van met name de prothese tanden/ kiezen. Het kaakbot blijft echter ook slinken, waardoor na 5 jaar de prothese niet meer goed aansluit op het kaakbot. Hierdoor zit de prothese minder stabiel, kan het makkelijker loskomen & kan de mond er “ingevallen” uitzien.

Verzorging Tandvlees bij Prothese

Kijk dagelijks naar het tandvlees, voordat de prothese in wordt gedaan. Laat rood of gezwollen tandvlees helen, voordat je de prothese weer in doet. Neem contact op met uw tandarts, als de roodheid na een paar dagen niet weg is. Witte plekken aan de binnenkant van de wang kunnen betekenen dat de prothese niet goed past.

Houdt de prothese minimaal 6 uren per dag uit. De mond heelt minder snel naarmate we ouder worden en heeft tijd nodig om te herstellen van de wrijving die optreedt door het dragen van een prothese.

Blijf niet lopen met protheses die “te groot/ruim” zijn, die klikken terwijl je eet en die niet prettig aanvoelen. Er is tijd nodig om te wennen aan protheses. Maar, als ze na de eerste paar weken nog steeds niet prettig aanvoelen, neem dan contact op met uw tandarts! Probeer niet de prothese zelf aan te passen.

Gebruik tandenborstel

Senioren met arthritis kunnen soms problemen hebben met het borstelen van het gebit, omdat het moeilijk is een tandenborstel vast te houden. De handen en vingers kunnen stijf, pijnlijk of zwak aanvoelen. Hierdoor kan het dagelijks goed schoonhouden van het gebit een uitdaging zijn. Indien dit het geval is;

 • gebruik een elektrische tandenborstel
 • maak het handvat van een gewone tandenborstel groter door het door een bal van rubber of zacht foam te duwen

Indien het tandvlees snel bloedt, wordt een zachte tandenborstel aanbevolen. Bloeding kan optreden bij senioren door gezondheidsproblemen of het gebruik van bepaalde medicatie.

Regulieren gebitsverzorging voor senioren

Houdt gebit en tandvlees gezond door:

 • het gebit in de ochtend en avond te poetsen
 • minimaal 1x per dag floss en tandenstokers te gebruiken bij aanwezigheid eigen tanden/kiezen
 • let op tekenen van tandvleesontstekingen. Dit kan bv. zijn dat het tandvlees bloedt na poetsen of na het eten van hard voedsel, zoals een appel
 • regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan
 • de tandarts goed op de hoogte te houden van medicijn gebruik en wijzigingen hierin
 • Gebruik een gebalanceerd dieet bestaande uit volkoren producten, groenten, fruit, lage hoeveelheid verzadigde vetten en sodium
 • gebruik van tabak te vermijden